hits

Falske overskrifter

Det er de små tingene i livet som irriterer meg. Ikke mye får blodet til å koke mer enn falske overskrifter. Et eksempel kom fra en stor norsk nyhetsside, men som den fredfulle sommerfuglen som jeg er, så skal jeg dikte opp noe lignende for ikke å henge ut noen spesifikke. Overskriften lyder: «Forlater Barcelona.» Medfølgende bildet er av Lionel Messi, Luis Suarez og Neymar som sannsynligvis feirer en scoring. Et eller annet er de i hvertfall svært fornøyd med. Som den ihuga fotballsupporteren som jeg er, må jeg jo sjekke hvem av dem det er. Dette er jo store greier! Etter å ha klikket meg inn leser jeg et stykke nedover, bare for å oppdage at, neida, ingen av DEM forlater klubben. Det gjør derimot fysioterapeuten som man kan skimte bakhodet til nederst til venstre i bildet. Nå er kanskje dette spennende for de som kjenner denne mannen, men for meg utgjør det fint lite.

Nå er kanskje dette å overdrive en smule, men saken jeg sikter til var ikke veldig ulik. Dette er veldig vanlig i nyhetsreportasjer. Man villeder leseren med vilje, mens man fortsatt holder seg så vidt innenfor det som er ok (fysioterapeuten var jo i bildet). Dette må ikke forvirres med overskrifter som kan virke villedende uten å være det. Hvis overskriften lyder: «Ola tente på huset sitt,» vil man forvente at Ola ønsket forsikringspenger, eller at han oppdaget en koloni med edderkopper i kjøkkenskapet. Men hvis det viser seg at Ola følte seg seksuelt tiltrukket av huset sitt, så er jo også ordet «tente» akseptabelt å bruke. Vi kan uansett konkludere med at Ola har et noe spesielt liv.

Hvis du skyter snøballer med sprettert på naboen din, før du legger han i bakken og dekker han med snø (da har du forresten problemer), kan du ikke bruke overskriften: «Jeg skjøt naboen og begravde han i hagen.» Dramatikken i overskriften står ikke til innholdet i teksten. Da har du lurt leseren til å klikke seg inn på innlegget/artikkelen din. Det er jo noe jeg kan forstå, jeg også vil ha flere klikk. Kanskje er jobben din avhengig av klikk. Klikk er bra, klikk er noe vi må ha. Så poenget mitt er at jeg vil også nå begynne med falske overskrifter.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

forfatterfatter

forfatterfatter

29, Melhus

Marius Thue. Gift med Inger Lise og far til Oliver og Sarah. Forfatter av boken "LEGENDEN OM THOKE: ET FJELL AV FLAMMER" og forhåpentligvis flere i fremtiden.

Kategorier

Arkiv